Bilder

Fascinerende Fretex Chesswalk

Fretex’ lekne moteshow inspirert av Sjakk-OL og 60-tallets futurisme var en fryd for øyne og ører.

Lørdag 2. august:  Sjakk-OL har for alvor gjort inntog i Tromsø, og Strandtorget syder av liv. En god blanding av tromsøværinger og tilreisende flokker seg rundt catwalken – og backstage gjøres siste finish på de 14 modellene som skal i sving. Snart snurrer DJ Funky Halvor det hele i gang med funky toner: Svart-hvite antrekk, futuristiske mønstre, sjakkbrikker som hatter – og en teatralsk koreografi gjør seg gjeldende på catwalken. Kunstnerisk ansvarlig Nina Erdahl har sørget for at det hele er ‘sjakkifisert’ og lekent!

En siste finish før showet braker løs. Foto: Kim Daniel Arthur, COT 2014.
En siste finish før showet braker løs. Foto: Kim Daniel Arthur, COT 2014.

 

Susan Polgar følger nøye med. Foto: Kim Daniel Arthur, COT 2014.
Susan Polgar følger nøye med. Foto: Kim Daniel Arthur, COT 2014.

Mektig imponert

Blant tilskuerne som nyter forestillingen er Sjakk-OLs ambassadør Susan Polgar, olympisk mester og tidligere verdensmester i sjakk:

– Dette er kreativt og fabelaktig! Jeg synes det er en fantastisk idé å inkorporere ulike elementer som mote, kunst og musikk inn i Sjakk-OL. Klær og tilbehør er godt sydd sammen, modellene er dyktige – og selvsagt har vi dronningen som er svært elegant.

Det glade 60-tall

Chris Reddy i farta! Foto: Kim Daniel Arthur, COT 2014.
Chris Reddy i farta! Foto: Kim Daniel Arthur, COT 2014.

Moteshowet når nye høyder ved nettopp dronningens entré. Iført krone og kjole med slep stråler hun sammen med sine små hjelpere. Sjakk-OLs kunstner Chris Reddy følger opp med improvisert catwalk-gange i sin håndmalte dress – og så braker ‘festen’ løs! Musikk fra det glade 60-tall strømmer ut fra høyttalerne. Modellene og Reddy bryter ut i full dans. Og publikum klapper i hendene og vrikker aldri så lite på hoftene.

Modellene svinger seg til 60-tallsmusikk. Foto: Kim Daniel Arthur, COT 2014.
Modellene svinger seg til 60-tallsmusikk. Foto: Kim Daniel Arthur, COT 2014.

 

‘Springeren’ i leken positur. Foto: Kim Daniel Arthur, COT 2014.
‘Springeren’ i leken positur. Foto: Kim Daniel Arthur, COT 2014.

Nær alle klær fra Fretex

Applausen er stor når modellene og Nina Erdahl takker for seg. Som stylist med eget byrå, Nina Erdahl Casting & Costumes, fikk hun oppdraget fra Elin Merethe Larsen i Fretex om å komponere motevisningen et halv år siden.

– Sjakk er svært visuelt – virkelig et spennende tema å jobbe med! Jeg har eget kostymelager, men 90 prosent av klærne er fra Fretex, sier Erdahl.

Videre framhever hun bidragsyterne til showet:

– Jeg har trukket inn gode krefter; DJ Funky Halvor, Jamie, danser fra Eurovision Song Contest – og på hår og sminke, Barbro Paulsen med flere fra Klipperiet. Og ikke minst har det vært fantastisk å samarbeide med Elin i Fretex og Nora Kiil!

– Artigere å leke sammen!

Arrangørene Elin Merethe Larsen, Nora Kiil og Nina Erdahl – samt DJ Funky Halvor. Foto: Astri Edvardsen, COT 2014.
Arrangørene Elin Merethe Larsen, Nora Kiil og Nina Erdahl – sammen med DJ Funky Halvor. Foto: Astri Edvardsen, COT 2014.

Fretex’ bestilling kom konkret fra Elin Merethe Larsen, butikksjef for Fretex i Tromsø. Hun koblet også på Nora Kiil i KIIL Arts Facilitator, Chris Reddys manager. De er begge strålende fornøyde med gjennomføringen av showet – og framhever hvordan lokale krefter har spilt sammen for å få dette til.

– Sjakk-OL inviterer til kreativitet – og det er mye artigere å leke sammen! Jeg vil også rette en stor takk til Tromsøværinger som har levert inn mange flotte klær! Vi har også fått en god del tilsendt fra Fretex i andre deler av landet, slik at vi har virkelig kunnet boltre oss, smiler Larsen.

Hun avslutter med et lite tips til publikum:

– Sort-hvitt og futuristisk stil for fullt til høsten – noe vi på Fretex har mye av!

Alle klærne brukt i showet selges i Fretex-butikken. Hvis du er heldig, får du kanskje kapret deg et plagg!

Hovedbilde: Dronningen i all sin prakt. Foto: Kim Daniel Arthur, COT 2014.

‘Sjakkifisert’ husvegg

På Kirkens Bymisjons sørlige husvegg råder sjakkentuasiasme – og denne har vakt stor oppsikt blant byens turister! 

På karakteristisk vis var Bymisjonen i Tromsø tidlig ute med å skape sjakkstemning i byen. Ideen om en sjakk-vegg ble lansert av en av stiftelsens gjester da huset skulle males i fjor sommer.

– Vi tok tenning på det! Tanken bak er å uttrykke vår støtte til Sjakk-OL, og synliggjøre at dette er en stor happening – det skjer noe i byen! sier Astrid Mikalsen i Bymisjonen.

Yndet fotomotiv

Responsen på dette ‘sjakktrekket’ har vært mye større enn forventet – faktisk internasjonal!

– Vi hadde ingen anelse om at husveggen skulle bli spredt over hele verden – utrolig mange turister har stoppet opp og tatt bilder av den! Og tromsøværingene synes i all hovedsak at det er artig med et slikt innslag, forteller Mikalsen.

Inne som ute

I tråd med den sørlige ytterveggen, gjør også sjakken seg gjeldende innomhus.

– Vi har fått fire flotte sjakkbrett fra Sjakk-OL – og det spilles en god del sjakk både i barneklubben, ungdomsklubben og i tiltak for rusavhengige, sier Mikalsen.

– Hvor lenge vil husveggen ha sjakk-drakt?

– Den blir i alle fall værende over OL. Og kanskje blir den stående som en ‘etterdønning’, ler hun.