Tromsøs ‘matmor’

Under Sjakk-OL er utallige norske og internasjonale frivillige i sving – og blant lokale ildsjeler er Marit Næsvold. Hun kaster seg rundt for å sikre at mange av de involverte i olympiaden spiser godt og trives!

– Straks jeg hørte om at Sjakk-OL søkte frivillige, ville jeg være med og bidra!

Det første som slår en i møte med Marit Næsvold er hennes store entusiasme og omsorg. Som frivillig vertinne og kjøkkenmedarbeider bidrar hun stort til gjennomføringen av dette gigantiske arrangementet. For det er ikke så rent få personer Næsvold er med på å ivareta under sjakklekene. Marit er vert for to delegasjoner fra henholdsvis El Salvador og Slovakia, som begge består av rundt 15 personer. Og som bidragsyter i kjøkkenstaben, serverer hun mat til et hundretalls ansatte og frivillige.

Steppet til på høye hæler

Marit synes det er svært artig at «verden kommer til Tromsø» – og bidrar mer enn gjerne til realiseringen av Sjakk-OL. Foto: Daniel Skog, COT 2014.
Marit synes det er svært artig at «verden kommer til Tromsø» – og bidrar mer enn gjerne til realiseringen av Sjakk-OL. Foto: Daniel Skog, COT 2014.

Marit står oppført med totalt seks kjøkkenvakter – og hun tar også et ekstra tak når det trenges. På en av olympiadens første dager stakk Marit innom kantina på kveldstid. Da var middagsservering til hele 150 dommere på gang, og derav behov for flere hender. Marit, som hadde vært på festforestillingen Chess in Concert, steppet til på høye hæler!

– Jeg tar gjerne slikt på strak arm, sprudler hun.

Vertinne på høyt nivå

Som lokal vertinne ønsket hun de to deltakergruppene velkomne ved ankomst, og har vist dem rundt i byen. Og Marit legger ekstra innsats i vertskapet. Hun har hatt delegasjonen fra El Salvador på besøk hjemme hos seg – og da disket hun og datteren Hege Næsvold Pedersen opp med en imponerende nordnorsk meny! Latinamerikanerne fikk smake på røkelaks, sild, fårikål, kjøttkaker, bacalao, fiskeboller i karri og lodderogn – og til dessert var krumkaker med multekrem, rømmegrøt, risengrynsgrøt og Kvæfjordkake, også kalt ‘Verdens beste’.

– De fikk veiledning så de ikke skulle blande grøt i den andre maten, ler Marit og fortsetter:

– I kveld tar jeg slovakene med til hytta mi på Kvaløya. Der kan skal de få servert grillmat og kan kose seg i badestampen hvis de vil. Min tidligere svigersønn Morten Lønstad er innehaver av restauranten Steakers – og vil bidra med en god del mat. Og kanskje vil Mathuset Eide Handel sponse noe. Det er fint å få hjelp, for det går fort noen tusenlapper, sier hun og legger til at Eide Handel for øvrig sponser mye av maten til Sjakk-OLs frivillige.

I kveld ønsker Marit den slovakiske delegasjonen velkommen til hytta si, som ligger  flott til nede ved havet på Kvaløya. Foto: Privat.
I kveld ønsker Marit den slovakiske delegasjonen velkommen til hytta si, som ligger flott til nede ved havet på Kvaløya. Foto: Privat.

Energisk og fargerik

Marit er 70 år, og er pedagog av yrke. Hun gikk av med pensjon samme dag som Sjakk-OL begynte, og den driftige dama har allerede flere undervisningsprosjekter på beddingen. Gjennom hele livet har Marit vært aktiv på den ‘internasjonale fronten’. Hun har reist mye, bodd i USA for en periode – og var for 30 år siden med på å arrangere et stort karneval i Tromsø med deltakere fra Sør-Amerika. Slik er det frivillige arbeidet for sjakklekene med 180 deltakernasjoner naturlig for Marit – som også legger stolthet i å tenke utradisjonelt.

– Jeg er både patriot og verdensborger, smiler Næsvold.

Marit deler gjerne sine mange spennede matoppskrifter – og her får Sjakk-OLs kommunikasjonsmedarbeider Ingvild Brox Kielland noen tips. Foto: Daniel Skog, COT 2014.
Marit slår gjerne av en prat mens hun serverer mat, og her deler hun en spennede oppskrifter med Sjakk-OLs kommunikasjonsmedarbeider Ingvild Brox Kielland.  Foto: Daniel Skog, COT 2014.
Tekst: Sylvia Johnsen, Woman’s FIDE Master og frivillig for COT 2014, og Astri Edvardsen.
Hovedbilde: Marit Næsvold i munter prat med andre frivillige i Sjakk-OLs kantine. Foto: Daniel Skog, COT 2014.