Storstilt åpningsshow

For en atmosfære! For et show! Nå er Sjakk-OL offisielt i gang – en 14 dagers lang sjakkfest som samler nær alle verdens nasjoner.

Hekla Stålstrenga innledet gårdagens kick-off i Skarphallen med vakkert felespill – og finansminister og stedfortredende statsminister Siv Jensen sto for den offisielle åpningen.

Finansminister og stedfortredende statsminister Siv Jensen. Foto: Daniel Skog, COT 2014.
Finansminister og stedfortredende statsminister Siv Jensen. Foto: Daniel Skog, COT 2014.

– Da Magnus Carlsen er verdensmester i sjakk, er det bare passende at Sjakk-OL arrangeres i Norge og Tromsø, påpekte Jensen muntert i sin åpningstale.

I fortsettelsen loset Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort publikum gjennom det ene musikalske høydepunktet etter det andre: intet mindre enn magisk samisk sang ved Inger Biret Gaup, Lisa Stokke i storform, et mektig Nordnorsk Symfoniorkester – og til sist, energiske Violet Road som prikken over i-en med hiten ‘Can you hear the morning singing’.

Violet Road på en scene utenom det vanlige! Foto: Daniel Mikkelsen Photography.
Violet Road laget god stemning på en scene utenom det vanlige! Foto: Daniel Mikkelsen Photography.

Kampklar Magnus Carlsen

Tromsø-jentene (f.v.) Sofie Lauritzen, Kristin Kvalnes Hansen, Oda Jørgine Fuhr og Sara Dønland på vei inn i Skarphallen for å kaste glans over flaggseremonien med sine flotte bunader. Foto: Astri Edvardsen, COT 2014.
F.v: Sofie Lauritzen, Kristin Kvalnes Hansen, Oda Jørgine Fuhr og Sara Dønland kastet glans over seremonien med sine flotte bunader. Foto: Astri Edvardsen, COT 2014.

FIDE-president Kirsan Ilyumzhinov ønsket også velkommen til den 41. sjakkolympiaden – og framhevet Tromsø som en naturskjønn vertsby. Alle de 180 deltakernasjonene ble presentert gjennom en flaggseremoni, hvor bunadskledte Tromsø-jenter bidro. Og det var stor stas da det norske landslaget gjorde entre på scenen – med verdensmester Magnus Carlsen i spissen.

– Det er veldig spesielt å være på hjemmebane – og dette er en unik mulighet! Jeg har stor tro på laget vårt, og er sikker på at vi kan gi alle vi møter i turneringen en real kamp, sa Carlsen.

Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort i lystig prat med det norske herrelandslaget i sjakk. Foto: Daniel Mikkelsen Photography.
Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort i lystig prat med det norske herrelandslaget i sjakk. Foto: Daniel Mikkelsen Photography.

No ‘monkey business’

Carlsen var også den som trakk sjakkbrikkene som definerer hva lagene vil spille med i morgen av hvitt og sort. Lagene med oddetall i både åpen turnering og kvinneturneringen vil etter hans trekning starte med sorte brikker.

Magnus Carlsen underholdte under fargetrekningen – her med kveldens vert,  Jens Johan Hjort. Foto: Daniel Mikkelsen Photography.
Magnus Carlsen underholdte under fargetrekningen – her med kveldens vert, Jens Johan Hjort. Foto: Daniel Mikkelsen Photography.

– La oss også ta opp den andre sjakkbrikken for å forsikre oss om at det ikke er noen ‘monkey business’ på gang, spøkte Carlsen – til stor latter i salen.

Det viste seg imidlertid at sakene var på stell i showet produsert av Gyro – direktesendt av NRK på nett, og vist i redigert versjon på NRK1 senere på kvelden.

 

 

 

Hovedbilde: Lisa Stokke, et fullsatt Nordnorsk Symfoniorkester - og et forrykende sceneshow. Foto: Daniel Mikkelsen Photography.