Gjenfødelse av Chess in Concert

Historien i musikalen Chess in Concert får mye rom NOSOs oppsetning – noe som gjør showet rikere, mer underholdene og nyskapende.

Musikalens handling er inspirert av den kalde krigen, og sjakk-VM i 1972 – med spillerne Bobby Fischer og Boris Spassky i kampen kjent som «The match of the century». Chess in Concert i Tromsø er også et eksklusivt møte med musikk som feirer 30 år. Nordnorsk Symfoniorkester og norske musikalartister byr på høystemte musikalnumre, rock’n roll og ballader fra den søte pop-tradisjonen vi kjenner fra Bjørn Ulvaeus og Benny Andersson. Det var ikke for ingenting at dobbeltalbumet ble nummer én på Englands hitlister hele tre ganger.

Låtskriver Benny Andersson markerer 30-årsjubileet med å gi oppsetningen en helt ny låt – framført av overraskelsen Reidun Sæther. Hun har rollen som kona til den russiske sjakkspilleren Anatoly (Yngve Gåsøy-Romdal), og utfører den på utmerket vis. Sæther står ikke tilbake ett sekund for Barbara Dickson, som spilte den mindre hovedrollen i originalen fra 1986.

Yngve Gåsøy-Romdal spiller den russiske sjakkspilleren Anatoly og Reidun Sæther hans kone Svetlana. Foto: Marius Fiskum/NOSO.
Yngve Gåsøy-Romdal spiller den russiske sjakkspilleren Anatoly og Reidun Sæther hans kone Svetlana. Foto: Marius Fiskum/NOSO.

Konserten livner virkelig til når Gåsøy synger tredje låt, Were I want to be. Ingen har spilt rollen som Anatoly og sunget stykkets store arie The Anthem bedre enn Tommy Körberg. Her øynet jeg muligheten for en tangering – muligens noe bedre. Gåsøy sang med både kraft og innlevelse, og er utvilsomt en bedre skuespiller. Å spille denne rollen etter Körberg må være som å hoppe etter Wirkola. Gåsøy hopper til gull!

Espen Grjotheim spiller amerikaneren Freddy – som kjemper mot Anatoly om verdensmestertittelen. Grjotheims stemme bærer godt ved framføringen av One Night in Bangkok. Han er en meget kompetent sanger, og klarer de krevende overgangene til rock’n roll etter å ha øvd opp fløtestemmen de siste årene på Folketeateret og i NRK-programmet Stjernekamp.

Espen Grjotheim gir alt i rollen som den amerikanske sjakkspilleren Freddy. Foto: Marius Fiskum/NOSO.
Espen Grjotheim gir alt i rollen som den amerikanske sjakkspilleren Freddy. Foto: Marius Fiskum/NOSO.

Nils Kristian Fossdal er den russiske sekundanten og partilojalisten Molokov som loser publikum gjennom de historiske kuriositetene. Disse viser hvordan politikk påvirket livene til individer. Anatoly må ofre kone og kjærlighet for å sikre tittelen som verdens beste sjakkspiller. Fossdal ser ut til å ha det skikkelig gøy når han brummer sangene med en dyp fyldig stemme.

Skuespillet tilfører Chess in Concert mye ekstra, og det frister å påstå dette er en gjenfødelse av musikalen. Publikum får mer enn konsertopplevelsen. Orkesteret er satt sammen av førsteklasses musikere, og ledet av ABBA-vennen Anders Eljas. Han satser stort for å gi publikum en eksklusiv opplevelse.

 Anmeldelse av Sylvia Johnsen, WFM og frivillig for COT 2014.
Hovedbilde: Chess in Concert på en fantastisk scene i Skarphallen. Foto: Marius Fiskum/NOSO.