Barnas sjakkfest

Barna er også med på den store sjakkfesten i Tromsø gjennom sjakkleir og barnesjakkolympiade – og de unge sjakkentusiastene storkoser seg!

Mandag startet barnesjakkleiren i regi av Tromsø Sjakklubbs Ungdom (TSKU). I løpet av uka har deltakerne i alderen seks til 16 år fått sjakkundervisning, dratt på ulike utflukter – og fått utløp for energi gjennom uteaktiviteter. Innbakt i leiren er spill i SpareBank 1 Nord-Norges barnesjakkolympiade.  Olympiaden startet i går, og varer fram til søndag. Dette er avslutningsrunden for turneringene som tidligere har blitt arrangert i Alta, Tromsø og Harstad.

Stor gjeng

Ivrige sjakkleir-deltakere på vei inn for å oppleve Polarias arktiske severdigheter. Foto: Astri Edvardsen, COT 2014.
Ivrige leirdeltakere på vei inn for å oppleve Polarias arktiske severdigheter. Foto: Astri Edvardsen, COT 2014.

Sjakk-OL møter leirgjengen under besøket på Polaria fredag. Noen kommer direkte fra lynsjakkturnering om bord på MS Nordstjernen, og andre fra undervisning. I tillegg suppleres gjengen av en gruppe fra Alta som er her for å delta i barnesjakkolympiaden.

Totalt er det vel 40 barn som svinser ved inngangen til det arktiske opplevelsessenteret. Storparten av deltakerne er bosatt i Tromsø, og som nevnt har altaværinger kommet til. Harstad og Hamar er også representert – og her er òg barn, foreldre og én trener fra Arkhangelsk gjennom et samarbeid via Barentssekretariatet.

Simultansjakk med landslagsspiller

Tidligere i uka har de besøkt Sjakk-OLs arena og tatt Fjellheisen til Fløya. Imidlertid er naturligvis sjakkundervisningen det mest sentrale på programmet. I sammenheng med undervisningen har leiren hatt storfint besøk, forteller leder for barnesjakkleiren Øyvind Unstad.

Det norske sjakklandslagets spiller Kjetil Lie på besøk på barnesjakkleiren med tilholdssted på Bjerkaker skole. Foto: TSKU.
Den norske landslagsspilleren  Kjetil Lie besøkte  barnesjakkleiren med tilholdssted på Bjerkaker skole. Foto: TSKU.

– Vi har vår base på Bjerkaker skole, og der foregår undervisningen som ledes av TSKU-instruktører. Den består av en blanding av oppgaveløsning, simultansjakk og noe teori. Og i går fikk vi besøk av det norske sjakklandslagets spiller Kjetil Lie og lagkaptein Ole Christian Moen. Lie spilte simultansjakk mot de yngste barna, noe de syntes var stor stas! sier Unstad.

Stortrives

Lukas (9) og Anna-Johanna (7) stortrives på barnesjakkleir – og her på ryggen til Polarias isbjørn. Foto: Astri Edvardsen, COT 2014.
Lukas (9) og Anna-Johanna (7) stortrives på barnesjakkleir – og her på ryggen til Polarias isbjørn. Foto: Astri Edvardsen, COT 2014.

De unge sjakkentusiastene Lukas Jørgensen på ni år og Anna-Johanna Løvik Hartviksen på sju storkoser seg på sjakkleir – og ser veldig fram til å gjøre ‘OL-debut’ i helga.

– Det er morsomt! Vi spiller mye sjakk – og var veldig spennende da vi besøkte Sjakk-OLs arena her om dagen. Vi så ikke selve spillet, men tavlene som viser spillere og resultater, sier Lukas.

Anna-Johanna er skjønt enig. For henne er dette sommerens høydepunkt – på leiren får hun gjøre det hun finner morsomst: spille sjakk og leke med andre barn.

– Jeg har det kjempefint på sjakkleir! Og jeg gleder meg masse til å delta på olympiaden!

– Hva vil du huske best fra denne uka, tror du?

– At jeg slo tommelen,  ler Anna-Johanna  og viser fram en plastret finger.

Barnesjakkolympiaden finner sted i Rødbanken, og går av stabelen kl. 09.00-16.00 lørdag og søndag.

En glad gruppe av nordnorske og russiske barn med foreldre som ser fram til å delta på helgas store fest, SNNs barnesjakkolympiade. Foto: Astri Edvardsen, COT 2014.