Barnas olympiske sjakkleker – artig før ungan!

I dag møttes framtidas potensielle sjakkmestere til dyst i Rødbankens festsal. Med til sammen vel 70 deltakere, var det mange små hoder og hender i sving.  

Lørdag 9. august: Salen som huser barnas sjakkfest bærer preg av sjakkens rolige og stille form. Barna sitter som limt på stolene – med helt og fullt fokus på sjakkbrettet. Olympiaden arrangeres av Tromsø Sjakklubbs Ungdom (TSKU), med SpareBank 1 Nord-Norge som hovedsponsor og tilrettelegger.

Venneskaplig tone mellom deltakerne. Foto: Kim Daniel Arthur.
Venneskaplig tone mellom deltakerne. Foto: Kim Daniel Arthur, COT 2014.

Dette er avslutningsrunden i en større sjakkturnering som først startet i her Tromsø under Chess World Cup i fjor, og så ‘tok runden’ innom Alta og Harstad. Det hele er et samarbeid mellom sjakklubbene for ungdom i de tre byene.

Nordlendinger og langveisfarende

Anniken Vestby, turneringsleder og nestleder i Tromsø Sjakklubbs Ungdom. Foto: Kim Daniel Arthur.
Anniken Vestby, turneringsleder og nestleder i Tromsø Sjakklubbs Ungdom. Foto: Kim Daniel Arthur, COT 2014.

Anniken Vestby, turneringsleder og nestleder i TSKU, er strålende fornøyd med deltakelsen: 38 deltakere i hurtigsjakk og 35 i langsjakk. De yngste er under skolealder, og de eldste går på ungdomsskole. Blant disse er det hele 28 stykker som har vært med på alle turneringer.

– Det er kjempeartig at salen er fylt med unge sjakkentusiaster! De vinner og taper med samme sinn – og takker pent for kampene, smiler hun og fortsetter:

– Her er unger fra hele landet, Arkhangelsk – og til og med noen fra Seattle! Sistnevnte er med sine foreldre, som deltar i den offisielle sjakkolympiaden. Det er svært artig med langveisfarende – og de norske og utenlandske deler ‘sjakkens språk’.

Oppglødde

– Jeg vant, jeg vant! Tre ganger på rad! forteller Torbjørn Valvåg (8) ivrig til Vestby når han kommer ut fra spillesalen.

Torbjørn Valvåg (8) forteller som sine gode resultater så langt i olympiaden. Foto: Kim Daniel Arthur.
Torbjørn Valvåg (8) forteller som sine gode resultater så langt i olympiaden. Foto: Kim Daniel Arthur.

Torbjørn har to år på baken som sjakkspiller – og han er storfornøyd med seiersrekken, der han blant annet slo eldre gutter. Når Sjakk-OLs journalist spør både han, Karoline Olsen (10) og Isak Ellingsen (11) om hva de synes om å delta i barnesjakkolympiaden, er det ett superlativ som går igjen: nemlig morsomt!

– Man får mange nye venner, og møter de man har blitt kjent med på de tidligere turneringene, framhever Karoline.

– Det er veldig morsomt å spille sjakk og møte andre barn – jeg har blitt godt kjent med en av de russiske guttene, supplerer Isak.

Sjakkens ‘mysterium’

Karoline Olsen (10) og Anna-Johanna Løvik Hartviksen (7) tar gjerne et parti sjakk for fotografen – og Isak Ellingsen (11) stiller opp som dommer. Foto: Kim Daniel Arthur.
Karoline Olsen (10) og Anna-Johanna Løvik Hartviksen (7) tar gjerne et parti sjakk for fotografen – og Isak Ellingsen (11) stiller opp som dommer. Foto: Kim Daniel Arthur, COT 2014.

Oppfølgingsspørsmålet om hvorfor de liker å spille sjakk, skaper hodebry. Å forklare sin lidenskap er ikke alltid lett – og vi kommer fram til at sjakken, som krever stor konsentrasjon, går godt sammen med deres andre fysiske aktiviteter som fotball og friidrett.

Søndag ettermiddag skal barna, som hør og bør i en olympiade, få premier for deltakelsen. Barna på første-, andre og tredjeplass vil få pokaler, og de som har deltatt i alle fire turneringer vil få en spesiell premie, sjakkbrett og DVD fra Chessbase. Og sist, men ikke minst vil alle få deltakerpremie i form av et diplom og ekstragaver fra sponsorer.

Tekst: Astri Edvardsen.

Hovedbilde: foto av Kim Daniel Arthur, COT 2014.